Wijs op reis! – Apotheek Sterrenburg – Dordrecht

Wijs op reis!

De gezondheidssituaties in de verschillende landen veranderen voortdurend. Indien u een reis gaat maken, is het dan ook verstandig om advies in te winnen over het land waar u naar toe gaat. Voor informatie over de huidige gezondheidssituatie van het land of de landen waar u naar toe reist, kunt u terecht bij ons in de apotheek, bij uw huisarts of o.a. op www.lcr.nl, de website van het landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op deze website vindt u een algemeen reisadvies per land.

In de apotheek kunnen wij u, naast de informatie over vaccinaties, ook informeren over het meenemen van (opiumwet-) geneesmiddelen op reis en kunnen wij een reisdocument voor uw afdrukken. Zie hieronder.

Zelfzorg bij reizen

Uiteraard beschikken wij in de apotheek ook over zelfzorgmiddelen tegen reisziekte en andere ongemakken die u op reis kunnen overkomen zoals (reizigers)diarree en uitdrogingsverschijnselen. Verder hebben wij in ons assortiment o.a. insectenwerende-producten, zonnebrandproducten van o.a. Vichy en La Roche Posay, tekentangen, oordopjes (voor tijdens het vliegen of zwemmen) etc.

Neem een reisdocument mee op reis

Als u op reis gaat, is het verstandig om een reisdocument mee te nemen. Hierin staan alle medicijnen die u gebruikt, genoemd bij hun internationale stofnamen. Een reisdocument is belangrijk in noodgevallen, zodat een arts of apotheker altijd kan zien welke medicijnen u nodig heeft. Bijvoorbeeld als u onwel wordt, uw medicijnen kwijtraakt of voortijdig door uw voorraad heen bent.

N.B. U kunt het reisdocument ook nodig hebben voor een vliegreis als u medicijnen of naalden in uw handbagage meeneemt.

Een reisdocument kan in de apotheek worden uitgeprint. Het reisdocument is een persoonlijk document, ivm privacy maatregelen dient u voor het afhalen van een reisdocument voor een gezinslid boven de 16 jaar, of iemand anders dan uzelf, gemachtigd te worden door de betreffende persoon. Dit kan door de persoon een briefje te laten schrijven, voorzien van een handtekening, waarin u als gemachtigde voor het ophalen van zijn/haar reisdocument wordt aangegeven.

Een officiële reisverklaring voor uw medicijnen

Gebruikt u middelen die onder de Opiumwet vallen, zoals ADHD-medicijnen, sterke pijnstillers, medicinale cannabis, bepaalde kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen, en sommige epilepsiemedicijnen? Dan heeft u in het buitenland een speciale verklaring nodig:

Schengenverklaring voor uw medicijnen

Gaat u naar een zogeheten Schengenland (dit zijn 26 landen waarbinnen EU-inwoners vrij mogen reizen)? Dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Op de website van de Rijksoverheid kunt u zien welke landen Schengenlanden zijn.

Engelstalige medische verklaring voor uw medicijnen

Gaat u naar een niet-Schengenland? Dan moet u een Engelstalige medische verklaring hebben. Daarnaast gelden soms aanvullende eisen.            De ambassade van het land van uw bestemming kan u hierover meer vertellen.

Hoe vraagt u een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring aan?

Op www.hetcak.nl vindt u alle medicijnen waarvoor een officiële verklaring nodig is in het buitenland. Per land wordt uitgelegd welke procedure u moet volgen. De aanvraagformulieren vindt u ook op de website van het CAK.

Let op: het kan 4 weken duren voor u de verklaring van het CAK in huis heeft!