Corona maatregelen – Apotheek Sterrenburg – Dordrecht

Apotheek Sterrenburg

Blaauwweg 555 3328XN Dordrecht Tel:078-6173377 Fax:078-6511585

Corona maatregelen

Het coronavirus heeft inmiddels een grote invloed op ons dagelijks leven. Dus ook op onze apotheek en op de geneesmiddelverstrekking. Dat deze situatie soms vragen oplevert, is helemaal niet zo gek. De gezondheid van onze klanten en medewerkers staat centraal. Wij houden u graag op de hoogte over wat we doen, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

 

Maatregelen in de apotheek en bij bezorging

In onze apotheek hebben wij een aantal preventieve maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. De adviezen van het RIVM (https://www.rivm.nl/) staan hierin centraal. Daarnaast hebben wij een aantal aanvullende maatregelen genomen.

 

Afhalen van medicatie/hulpmiddelen

Om baliecontact te beperken leggen wij voor alle cliënten waarbij wij in het bezit zijn van een emailadres of een 06-nummer de medicatie klaar in onze uitgifte automaat. Deze is 24 uur per dag toegankelijk. Deze medicatie blijft nu tijdelijk maximaal 48 uur in onze uitgifte automaat aanwezig. Het aantal kluisjes is immers beperkt en we willen zo veel mogelijk cliënten op deze manier helpen. Wij verzoeken onze cliënten dan ook hieraan gehoor te geven en na het ontvangen van het ophaalbericht de medicatie binnen 24 uur op te halen.

 

In de apotheek

We willen de apotheek zo lang als mogelijk open houden. Daarom verzoeken wij u zich aan de volgende regels te houden:

 • Kom niet naar de apotheek als u denkt dat u het coronavirus heeft.
 • Neem geen extra medicijnvoorraad in huis.
 • Direct hand-op-handcontact wordt zoveel mogelijk vermeden.
 • Betaal uitsluitend met uw pinpas. Wanneer u alleen over contant geld beschikt verzoeken wij dit uit te wisselen zonder handcontact.

 

Wij helpen u graag gezond te zijn en blijven

Om verspreiding van het virus te voorkomen gelden eigenlijk dezelfde tips als bij de verspreiding van griep en verkoudheid. Persoonlijke hygiëne is heel belangrijk, zoals het regelmatig wassen van uw handen met zeep, in de binnenkant van uw elleboog te hoesten en niezen, en papieren zakdoekjes te gebruiken. Zorg tevens dat uw weerstand op peil is door gezond te eten, voldoende te bewegen, goed te slapen en stress te vermijden.

 

Ook in deze tijd staan wij graag voor u klaar om u te voorzien van deskundig advies. Met ons gehele team werken wij er hard aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

 

Dank voor uw begrip en graag tot ziens bij Apotheek Sterrenburg!

 

Corona Zelftest

Sinds kort kunt u bij ons de sneltest kopen om u zelf op het coronavirus te kunnen testen. Wij geven u daarin deskundig advies en een bijsluiter om de test op een juiste wijze te kunnen afnemen. Daarnaast is het belangrijk te realiseren dat de test alleen gebruikt dient te worden als er geen klachten zijn die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. Is dit wel het geval? Neem dan contact op met de GGD voor het maken van een afspraak.

 

Uitvoering van de corona sneltest – in 4 stappen naar het resultaat

1. Een uitstrijkje afnemen

Was uw handen en snuit uw neus voordat u de test uitvoert. Haal de neusswab (speciaal steriel wattenstaafje) uit de verpakking en let er daarbij op dat u de swab alleen aan het stokje aanraakt. Kantel uw hoofd een beetje achterover. Steek de swab in een neusgat. Duw het wattenstaafje langzaam ongeveer 2 cm in de neus (parallel aan het gehemelte) totdat u weerstand voelt. Oefen daarbij geen druk uit. Draai het wattenstaafje 4 keer (in totaal ongeveer 15 seconden) tegen de binnenkant van de neus en verwijder het dan uit de neus. Herhaal dit met hetzelfde wattenstaafje in het andere neusgat.

 

2. Het monster oplossen in extractiebuffer

Plaats het wattenstaafje in een buisje met extractiebuffer/testvloeistof.  Knijp in de onderkant van het buisje en draai het wattenstaafje meer dan 10 keer heen en weer. Blijf in de zijkanten van het buisje knijpen terwijl u het wattenstaafje verwijdert om alle vloeistof uit het wattenstaafje te drukken.

 

3. Aanbrengen van het opgeloste monster

Leg de teststrip op een vlakke ondergrond. Houd het buisje verticaal boven het ronde, gemarkeerde gebied (niet het rechthoekige resultaatvenster). Laat precies 4 druppels op het veld vallen. Knijp hiervoor zo nodig voorzichtig in het buisje. Opmerking: u kunt ook doorgaan met de test als u per ongeluk 5 druppels heeft aangebracht.

 

4. Het resultaat aflezen

Stel de stopwatch in en lees het testresultaat na 15-30 minuten af. Als het testresultaat na meer dan 30 minuten wordt afgelezen, is het resultaat mogelijk onjuist.

 

Enkele belangrijke punten bij het gebruik van de sneltest

 • De test kan alle varianten van het virus aantonen
 • De test is een momentopname
 • 1 op de 5 uitslagen is vals-negatief (u krijgt een negatieve uitslag, terwijl u eigenlijk toch positief bent). Zorg er dus voor dat u zich aan de regels blijft houden.
 • Het testen is preventief, dus niet testen bij klachten (dan gewoon naar de GGD).
 • Test thuis, zodat u geen reisbewegingen meer heeft mocht u positief zijn.
 • Het is niet bedoeld voor evenementen of naar het buitenland gaan, daar zijn speciale testlocaties voor zodat u ook een bewijs mee krijgt
 • Er moet bij het aflezen van de test een controlestreep aanwezig zijn. Is deze niet aanwezig, dan is de test niet goed uitgevoerd.
 • Twijfel niet bij een positieve uitslag, want dan is het zeker dat u positief bent en moet u een afspraak met de GGD maken.
 • Een heel licht of heel donker streepje zegt niets over de besmettelijkheid of hoe ernstig het ziekteverloop gaat zijn

Daarnaast kunt u onderstaand filmpje bekijken, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u de test dient af te nemen.